Čínska ekonomika tento rok posilní o dve percentá, veští šéf tamojšej centrálnej banky

Hrubý domáci produkt najľudnatejšej krajiny sveta by sa mal za celý tento rok zvýšiť o dve percentá. Takéto zvýšenie výkonu čínskej ekonomiky očakáva šéf People Bank of China Yi Gang. Jeho predpoveď je v súlade s očakávaním Medzinárodného menového fondu.

Čínska ekonomika doteraz prechádza Koronavírusovou krízou pomerne so cťou. Kým ekonomicky vyspelé krajiny sveta zažívali krušný druhý kvartál s mnohokrát dvojciferným medziročným poklesom HDP, Čína len spomalila svoj hospodársky rast k trom percentám.

Čínske hospodárstvo zostáva odolné s veľkým potenciálom. Pokračovalo v oživení, z ktorého bude profitovať globálna ekonomika, uviedol Yi Gang, guvernér čínskej centrálnej banky na on-line medzinárodnom seminári o bankovníctve. Podľa Ganga by sa mal celoročný hospodársky rast čínskej ekonomiky pohybovať okolo dvoch percent.

To zodpovedá konsenzu finančných trhov aj aktuálnej predpovedi Medzinárodného menového fondu. MMF potom očakáva, že hospodársky rast Číny v budúcom roku zrýchli na viac ako osempercentné tempo. Pre tretí tohtoročný štvrťrok sa potom odhady analytikov čínskeho rastu HDP pohybujú okolo piatich percent.