island

Spustili najväčší lapač oxidu uhličitého na svete. Na Islande uloží 4 tisíc ton skleníkového plynu ročne

Na Islande sprevádzkovali najväčšie zariadenie na odsávanie oxidu uhličitého z atmosféry. „Lapač“ zachytí každý rok objem skleníkového plynu porovnateľný s emisiami takmer osem stoviek osobných automobilov.

Švajčiarsky technologický start-up Climeworks AG sa spojil s islandskou spoločnosťou Carbfix a spolupracovali na vytvorení najväčšieho zariadenie na svete, ktoré dokáže zachytávať oxid uhličitý. Technologický komplex, ktorý pripomína elektráreň, z atmosféry odsaje okolo štyroch tisíc ton tohto skleníkového plynu ročne, čo ročne zodpovedá emisiám necelých 800 osobných vozidiel.

Zachytený oxid uhličitý sa zmieša s vodou a zmes je potom pumpovaná do podzemia. Zariadenie, ktoré nesie názov Orca (v islandčine znamená „energia“) je poháňané elektrickou energiou vyrobenou z obnoviteľných zdrojov.

Na celom svete je aktuálne v prevádzke 15 podobných zariadení, ktoré ročne zachytí viac ako deväť tisíc ton oxidu uhličitého. Podľa odborníkov ide o technológiu budúcnosti, hoci ide zatiaľ o kvapku v mori. Ročný celosvetový objem emisií CO2 totiž podľa Medzinárodnej agentúry pre energiu dosahuje okolo 31,5 miliardy ton.