plynovod

Ceny zemného plynu sa dostali na sedemročné maximum. V zime by mohol byť nedostatok

Globálny trh zemného plynu hľadá svoju stratenú rovnováhu. Kým rok 2020 sa niesol v znamení bezprecedentného poklesu dopytu po tejto dôležitej surovine, tento rok potom predstavuje pravý opak.

Dôsledkom je nedostatok zemného plynu na trhu, čo vyúsťuje v rast jeho ceny. Tá sa dostala na sedemročné maximum, keďže obchodníci výrazne vsádzajú na rastúci dopyt a nedostatok plynu počas nadchádzajúcej zimy.

Ťažiari skrátka nestíhajú uspokojovať rastúci dopyt, keďže v minulom roku svoju ťažbu kvôli opačnému pohybu dopytovej strany obmedzovali. Teraz nestíhajú sýtiť vyprázdnené zásobníky, a ešte dodávať požadované množstvo zemného plynu do potrubia. Jedným z takýchto prípadov je Rusko, ktoré cielene obmedzuje dodávky zemného plynu do Európy. Dôvodom je práve snaha o doplnenie domácich zásobovacích kapacít.

Podľa odborníkov si obnovenie rovnováhy na trhu vyžiada nejaký čas. Odhady, kedy by sa tak mohlo stať, sa pohybujú od druhej polovice budúceho roka až po začiatok roka 2023. Na drahý zemný plyn by sme si tak mali radšej zvyknúť.