Spoločnosti Saudi Ararmco klesol zisk o štvrtinu. Dividendu ale vyplatí podľa plánu

Najväčšia ťažobná firma sveta, saudskoarabská Saudi Aramco oznámila medziročný pokles čistého zisku za prvý kvartál o dvadsaťpäť percent. Výplatu dividendy vo výške 75 miliárd dolárov ale mieni dodržať tak, ako bolo naplánované.

Analytici podľa agentúry Reuters predpokladali o niečo nižší prepad zisku. Očakávali tiež inú dividendovú politiku. Mali za to, že Saudi Aramco vyplatí dividendu menšinovým akcionárom v plnej plánovanej výške, kdežto podiel na zisku splatný vláde zníži. Nakoniec ale zvíťazila varianta dodržať výplatu aj hlavnému akcionárovi spoločnosti.

Saudskoarabská vláda navyše utrpela prepad rozpočtových príjmov plynúcich z výrazného poklesu ceny ropy v dôsledku koronavírusovej pandémie. Cena ropy brent prepadla v prvom štvrťroku bezmála o dve tretiny, a to ešte predtým, než skupina OPEC + odsúhlasila obmedzenia ťažby takmer o desať miliónov barelov denne. V priebehu mája už by mohlo vďaka uvoľneniu protiepidemických opatrení dôjsť k oživeniu svetovej ekonomiky aj dopytu po rope. Ťažiari ale najskôr budú musieť počkať, až opätovný rast dopytu zlikviduje vyťažené ropné zásoby, ktoré lámu historické rekordy.