Spoločnosť Fasset spúšťa tokenizáciu projektov budovania obnoviteľných zdrojov

Spoločnosť Fasset spúšťa tokenizáciu projektov budovania obnoviteľných zdrojov

Britská fintechová spoločnosť Fasset spustila možnosť financovať výstavbu infraštruktúry pre obnoviteľné zdroje energie pomocou blockchainu a virtuálnej meny Ethereum. Chce tým pomôcť v boji proti zmenám klímy.

Prechodom na blockchain by podľa spoločnosti Fasset malo dôjsť k demokratizácie investícií do infraštruktúry, ktorá bude prispievať k zabezpečeniu trvalo udržateľnej energetiky, ale aj do optických dátových sietí. Projekty by sa tým mali sprístupniť drobným, ale aj väčším inštitucionálnym investorom, ktorým záleží na zemskej klíme, respektíve na predchádzaní jeho zmien či na riešení následkov tam, kde sa už klimatická zmena prejavila.

Mohammad Raafi Hossain, výkonný riaditeľ spoločnosti a niekdajší technologický poradca premiéra Spojených arabských emirátov, je presvedčený, že investície do tohto typu infraštruktúry dokážu zabezpečiť solídny dlhodobý a stabilný výnos. Podľa neho si investície do projektov súvisiacich s klimatickými zmenami vyžiadajú bezmála 8 biliónov dolárov do roku 2050, takže dopyt po finančných zdrojoch na tieto projekty je prakticky zaistená.

Organizácia Spojených národov je presvedčená, že do projektov trvalej udržateľnosti stále neprúdi dosť peňazí, a tak sa prehlbuje deficit, ktorý by do roku 2040 mohol dosiahnuť až 15 biliónov dolárov (asi 70 percent ročného výkonu americkej ekonomiky). Spoločnosť Fasset chce prispieť k vytvoreniu ďalšieho kanála, ktorým by do tejto oblasti mohli začať prúdiť peniaze.