Americké dáta prehovorili a ropa reagovala prepadom

Americké dáta prehovorili a ropa reagovala prepadom

Cena ropy zažila počas štvrtkového obchodovania prudký výkyv smerom nadol po tom, čo Donald Trump zopakoval svoju tézu o odloženie prezidentských volieb. Cenu ropu zrazili tiež zlé čísla o vývoji amerického HDP za druhý štvrťrok.

Texaská ropa WTI ihneď po Trumpovej nahlas vyslovenej úvahe o odložení novembrových prezidentských volieb stratila päť percent svojej hodnoty. Ropa typu brent potom prišla o necelé dve percentá. Na oboch hlavných ropných trhoch síce nastala čiastočná rally, čierne zlato však zostalo na nižšej úrovni, než na ktorej uzatváralo v stredu. Brent sa teraz obchoduje po 43 dolárov za barel, zatiaľ čo ešte v pondelok sa blížila 45 dolárom.

Za poklesom ceny ropy ale stáli aj dáta o vývoji amerického HDP za druhý štvrťrok. Výkon najväčšej ekonomiky sveta sa totiž medziročne prepadol o 32,9 percenta v prepočte na anualizovanú bázu. To je najhorší výsledok od roku 1947, kedy vláda začala túto štatistiku sledovať. Kombinácia zvyšovania politickej neistoty a tak rapídneho prepadu HDP potom vyúsťuje v rastúcu ponuku ropy na trhu a jej následné zlacňovanie. Investori totiž o niečo menej veria tézam o skorom návrate dopytu po rope na predkrízovú úroveň. Lenže to sa vzhľadom k nie príliš dobrej kondícii amerického hospodárstva hneď tak nestane.