hlinik

Spojené štáty odstránia clá na dovoz kanadského hliníka

Napätie medzi Spojenými štátmi a Kanadou kvôli dovozným clám na kanadský hliník zrejme poľaví. Administratíva Donalda Trumpa totiž oznámila, že tarify na import hliníka z Kanady odstráni.

Spojené štáty nebudú ukladať desaťpercentné clo na import kanadského hliníka, akonáhle sa objem dovozu tohto kovu z Kanady do USA dostane na „normálnu úroveň“ zodpovedajúcu priemeru za niekoľko posledných mesiacov. Kanada na oplátku upustila od hrozieb recipročných opatrení, ktoré by znamenali zdraženie dovozu tovaru z USA v hodnote niekoľkých miliárd dolárov.

Zástupca amerického ministerstva obchodu uviedol, že rozhodnutie je výsledkom rozhovorov medzi Washingtonom a Ottawou, ktoré sa týkali práve hliníka. Obe strany očakávajú, že toky hliníka z Kanady do USA sa vrátia na hodnoty z konca tohto roka. Kanadská ministerka obchodu Mary Ngová uviedla, že dohodu uvítala. Najmä je to vraj úľava pre kanadských výrobcov hliníka, ktorí si „prešli veľmi ťažkým obdobím,“ uviedla Ngová. Zdôraznila tiež, že Kanada si ponecháva právo podniknúť prípadné odvetné opatrenia, ak by sa Spojené štáty v budúcnosti rozhodli clá voči kanadskému dovozu opäť použiť.