usa

Spojené štáty hlásia rekordný rozpočtový deficit

Federálny rozpočet Spojených štátov amerických vykázal rekordný deficit za práve skončený fiškálny rok. Dosiahol 3,1 bilióna dolárov, čo predstavuje viac ako pätnásť percent amerického hrubého domáceho produktu.

V absolútnej výške ide o najväčší rozpočtových schodok USA v histórii. S podielom 15,2 percenta na HDP ide o najhlbší deficit v hospodárení štátu od konca druhej svetovej vojny. Federálny rozpočet USA zároveň vykázal už piaty rok po sebe prehlbovanie deficitu čo do podielu na hrubom domácom produkte. Uviedol to Výbor pre rozpočet Kongresu (CBO – Congressional Budget Office).

Podľa CBO je ale konečné číslo lepšie, než s akým sa počítalo. Konkrétne o 180 miliárd dolárov. Rozpočtové príjmy boli totiž o 123 miliárd vyššie, než sa predpokladalo a výdavky naopak o 56 miliárd dolárov nižšie. Americké ministerstvo financií by v najbližších dňoch malo zverejniť detailnejšiu štatistiku hospodárenia štátu za tento fiškálny rok.

V tomto roku by tiež mal bezprecedentne vzrásť americký verejný dlh v pomere k hrubému domácemu produktu. Jeho výška sa už vlani nachádzala nad 100 percentami HDP, a tento rok tak reálne hrozí prekročenie hraníc 120 percent. Aj túto úroveň USA dosiahli naposledy koncom druhej svetovej vojny.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.