china

Čínska uhlíková neutralita si vyžiada obrie investície

Až päť biliónov dolárov bude musieť Čína investovať do projektov, ktoré najľudnatejšej krajine sveta zaistia uhlíkovú neutralitu do roku 2060. Peniaze majú ísť najmä do budovania nových kapacít na výrobu obnoviteľných energetických zdrojov.

Čínsky prezident Si Ťin-pching sa v septembri na rokovaniach Generálneho zhromaždenia OSN vyjadril, že jeho krajina dosiahne uhlíkovú neutralitu ešte pred rokom 2060. Bolo to prvýkrát, čo najväčší emitent oxidu uhličitého deklaroval záväzok prispieť k boju proti klimatickým zmenám. Teraz Čína prichádza s plánom, ako tohto záväzku dosiahne.

Napríklad v oblasti fotovoltaiky budú musieť inštalované kapacity do roku 2050 vzrásť jedenásťnásobne v porovnaní s ich súčasnou úrovňou. Naproti tomu sa kapacita uhoľných elektrární bude musieť znížiť na polovicu. Ďalšie projekty vzniknú v oblasti výroby elektriny z veterných zdrojov a bokom záujmu nezostanú ani technológie, ktoré dokážu oxid uhličitý zachytiť.

To všetko si však vyžiada mimoriadne objemné investície. Podľa poradenskej spoločnosti Wood Mackenzie to Čínu vyjde na viac ako päť biliónov dolárov. To predstavuje asi 37 percent ročného výkonu čínskej ekonomiky. Najväčšou prekážkou pritom bude oblasť dopravy, kde sa Číne emisie skleníkových plynov bude dariť znižovať najťažšie.