bitcoin

Bitcoin sa po viac ako mesiaci priblížil k 15 000 dolárom

Najstaršia kryptomena, Bitcoin sa počas víkendu opäť dostala cez hranicu jedenástich tisíc dolárov. Atakovala dokonca 11,5 tisíc, čo je najvyššia úroveň od 2. septembra. Teda za viac ako päť týždňov.

Podľa analytikov teraz na trhu s Bitcoinom prevláda býčia nálada. Za tou stojí najmä zvyšujúca sa pravdepodobnosť, že sa administratíve Donalda Trumpa podarí presadiť ďalší fiškálny stimulačný balíček v objeme 1,8 bilióna dolárov. Americkú ekonomiku sa tiež neustále snaží podporovať aj Federálny rezervný systém, ktorý drží svoje kľúčové úrokové sadzby na technickej nule a je pripravený skupovať takmer akékoľvek množstvo vládnych dlhopisov.

Bitcoin v súčasnosti ťaží aj z posilňovania akcií nielen na newyorskej, ale aj na ďalších významných svetových burzách. Len od piatku do nedele minulého týždňa získal Bitcoin na hodnote vyše šesť percent. Hoci sa od neho už na jar očakávalo, že začne masívne spevňovať, hlavne vďaka takzvanému poleniu, zatiaľ investorov príliš nepresvedčil. Na druhej strane treba priznať, že jeho cestu nahor narušila koronavírusová pandémia. V tomto svetle si Bitcoin vedie celkom dobre. Od začiatku tohto roka spevnil o viac ako 57 percent.