ocel

Spojené štáty a Európska únia ukončia oceľovú obchodnú vojnu

Clá na dovoz ocele a hliníka medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi americkými by nemali rásť. Zástupcovia oboch strán sa cez víkend zhodli, že zastavia stupňovanie napätia v oblasti vzájomného obchodu s týmito kovmi a výrobkami z nich.

Americká ministerka obchodu Gina Raimondová povedala novinárom, že clá vo výške 25 percent na oceľ a 10 percent na hliník pochádzajúci z Európskej únie zostanú zachované, pričom USA zároveň umožnia doviezť z EÚ určité množstvo oboch kovov bez akéhokoľvek cla. Končí tak obchodná vojna medzi USA a EÚ v oblasti ocele a hliníka, ktorú v roku 2018 „rozpútal“ vtedajší americký prezident Donald Trump.

„Dohodli sme sa, že pozastavíme našu diskusiu o oceli a hliníku a zahájime spoluprácu na globálnej dohode o udržateľnom obchode s oceľou a hliníkom,“ uviedol na Twitteri eurokomisár pre obchod Valdis Dombrovskis.

Spojené štáty zatiaľ nekonkretizovali, aký veľký objem ocele a hliníka z Európskej únie na svoj trh bezcolne pustia. Podľa agentúry Reuters by to však malo byť 3,3 milióna ton ročne. Vyššie objemy by potom už podliehali stanovenej colnej sadzbe. Z EÚ do USA ročne smeruje okolo päť miliónov ton ocele.