letadlo, Evropa, USA, letecký průmysl

Letecký priemysel ožíva. Ryanair sa dostal do zisku prvýkrát od prepuknutia pandémie

Írska letecká spoločnosť Ryanair vykázala za tretí tohtoročný štvrťrok zisk. Prvýkrát od prepuknutia pandémie. Za celý rok ale bude v hlbšej strate, než pôvodne predpokladala.

Za júl až september tohto roku Ryanair zarobil 225 miliónov eur. Ide o prvý kvartál írskej aerolínie v zisku od prepuknutia pandémie, ktorá doslova zdrvila globálny letecký priemysel. Pre celý tento rok však Ryanair odhaduje, že skončí v strate medzi 100 a 200 miliónmi eur. Pôvodne však aerolínie počítali s miernou stratou alebo dokonca nulovým ziskom.

Nabudúci rok však Ryanair očakáva, že by sa mohol dostať do celoročného zisku. Na nasledujúce leto už má vraj zabookované lety za ceny, ktorá je asi o päť percent vyššia ako v roku 2019, uviedol výkonný riaditeľ Ryanairu Michal O´Leary na tlačovej konferencii ku kvartálnym výsledkom.

Že letecky biznis oživuje, nedávno potvrdil aj šéf nemeckej Lufthansy Carsten Spohr. V rozhovore pre rakúsky denník Kleine Zeitung povedal, že letecká doprava sa spamätáva rýchlejšie, než pôvodne očakával. K jej plnému obnoveniu však ešte vedie pomerne dlhá cesta.