Wall Street

Americké akcie na vzostupe. Technologický index Nasdaq prekonal svoje doterajšie maximum

Štvrtkové obchodovanie na Wall Street sa nieslo vo veľmi optimistickom duchu. Všetky tri najvýznamnejšie indexy posilnili, Nasdaq vytvoril nový historický rekord. Pomohli mu práve technologické tituly.

Technologický index Nasdaq newyorskej burzy prvýkrát v histórii prekonal hranicu 15 400 bodov a v jednej chvíli sa na 62 bodov priblížil k 15,5 tisícom. Krátko pred koncom štvrtkového obchodovania bola jeho hodnota o viac ako percento vyššie ako stredajší záver. Nahor ho ťahali veľké technologické spoločnosti, najmä Apple alebo Amazon.

Investori totiž mali veľmi optimistické očakávania pred zverejnením finančných výsledkov technologických spoločností za tretí štvrťrok, ku ktorému by malo dôjsť ešte do konca týždňa. Akcie Applu vo štvrtok pridali 2,34 percenta, Amazon potom spevnil o 1,71 percenta. Automobilka Tesla, ktorá svoje výsledky za tretí kvartál oznámila už v uplynulom týždni, posilnila o viac ako tri percentá a upevnila si svoju trhovú hodnotu nad úrovňou jedného bilióna dolárov. Akcie Tesly taktiež prekonali hranicu tisíc dolárov a medziročne sú silnejšie o 163 percent.