Spojené štáty a Európska únia by mali v regulácii kryptomien spolupracovať, navrhujú experti

Spojené štáty a Európska únia by mali v regulácii kryptomien spolupracovať, navrhujú experti

Zákonodarcovia na oboch stranách Atlantiku by si mali uvedomiť, že kryptomeny sú skutočne globálnym fenoménom. Nie je teda možné vytvárať izolované a odlišné regulačné rámce. USA a Európska únia by mali v tejto otázke spolupracovať, myslia si odborníci.

Spolupráca EU a USA

Regulácia kryptomien je veľmi ťažko uchopiteľná oblasť, už len preto, že sa jedná o globálny fenomén a fakticky neexistuje nič ako národný kryptomenový trh. Podľa odborníkov teda nedáva príliš veľkého zmyslu, keď na oboch stranách Atlantického oceánu vznikajú dva odlišné modely, ako by sa kryptomeny mali regulovať. A preto by USA a Európska únia mali spolupracovať na vytvorení ideálne jedného modelu.

Celosvetové pravidlá

Lenže ani spolupráca len medzi Spojenými štátmi a európskou dvadsať sedmičkou nemusí viesť k efektívnemu regulačnému rámcu. Ako už bolo povedané, kryptomeny sú globálny fenomén a môžu sa teda presúvať kamkoľvek po celom svete. Ak držitelia, ťažiari alebo obchodníci zistia, že v tej či onej časti sveta sú prívetivejšie podmienky, nemajú problém svoj biznis presťahovať. Ak teda majú vzniknúť účinné pravidlá pre digitálne meny, mal by sa na ich vytváraní podieľať celý svet a nie izolovane jednotlivé krajiny či nadnárodné integračné celky.