Spojené arabské emiráty zdvojnásobujú podporu svojej ekonomiky

Centrálna banka Spojených arabských emirátov vytiahla v boji proti ekonomickým dopadom koronavírusovej pandémie silný kaliber. Podporný balíček v objeme sedemdesiatich miliárd dolárov.

Vedenie centrálnej banky Spojených arabských emirátov okrem iného znížilo mieru povinných minimálnych rezerv o polovicu na súčasných sedem percent. Spolu s ďalšími opatreniami tak tamojšie hospodárstvo dostane od centrálnej banky impulz v objeme sedemdesiatich miliárd dolárov. To je dvojnásobok oproti podpornému balíčku, ktorý bol schválený v predchádzajúcom mesiaci.

Vedľa zníženia povinných rezerv (vďaka ktorému sa do ekonomiky dostane dodatočných 16 miliárd dolárov) dostane bankový sektor injekciu likvidity v podobe možnosti čerpať od centrálnej banky úvery za výhodnejších podmienok. Cedulová banka plánuje tiež likviditou podporiť obchody na burzách cenných papierov.

Väčšina novo prijatých opatrení sa zameriava práve na pumpovanie likvidity na trhy, kde sa jej momentálne ťažko nedostáva. Medzi nimi nájdeme aj možnosť, aby banky počkali so splatnosťou úverov, ktoré poskytli svojim klientom. A to až do konca tohto roka. Koncom víkendu boli v Spojených arabských emirátoch potvrdených viac ako 1500 nakazených koronavírusom a zhruba desiatka úmrtí na chorobu Covid-19.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.