Čilská Antofagasta oznámila štvormesačnú odstávku ťažby medi

Medené bane v Los Pelambres v strednej časti Čile na najbližších 120 dní stíchnu. Spoločnosť Antofagasta ako oficiálny dôvod uviedla pandémiu koronavírusy.

Antofagasta plánovala rozvoj banskej činnosti v Los Pelambres, do ktorého mala postupne investovať asi 1,3 miliardy dolárov. Práca sa teda v tejto chvíli na štyri mesiace preruší. Firma tiež oznámila pozastavenie kontraktov s firmami, ktoré sa na projekte podieľali. Antofagasta tak reaguje na aktuálnu situáciu súvisiacu s pandémiou koronavírusu a útlmom dopytu po medi.

,,Ide o dočasné pozastavenie, keďže nebolo vzhľadom na situáciu možné postupovať podľa pôvodného harmonogramu. Veríme, že práce sa zase rozbehnú čo najskôr, „uviedol vo vyhlásení Francisco Walther, viceprezident Antofagasty pre rozvojové projekty. Walther tiež uistil, že spoločnosť plánuje dodržať všetky zmluvné záväzky, práce sa ale musia skrátka na čas zastaviť.

Banský komplex v Los Pelambres je vlajkovou loďou spoločnosti Antofagasta s vyťaženou meďou v objeme vyše 350 tisíc ton ročne. Los Pelambres zaisťujú takmer polovicu produkcie medi celej skupiny. Kapacita nadol v Los Pelambres má po dokončení rozvojového projektu vzrásť o zhruba šesťdesiat tisíc ton medi ročne.