Kuvajt zrušil obrí solárny projekt. Tiež kvôli koronavírusu

Solárna skupina Soleko vydá dlhopisy, ich celkový objem môže dosiahnuť až 5 miliárd korún

SOLEK HOLDING SE podnikajúca v odbore obnoviteľných zdrojov energie so zameraním na solárnu energetiku dnes oznámila vydanie jednoročných, dvojročných a trojročných dlhopisov s ročným výnosom 4,5%, 5,2%, respektíve 6%. Úvodná emisia počíta s objemom 150 miliónov korún. Vydané dlhopisy sú menovitej hodnoty 50 tisíc korún s minimálnou výškou investície 100 tisíc korún a výplatou výnosu jedenkrát ročne. Celkový objem dlhopisového programu podľa prospektu schváleného Národnou bankou môže dosiahnuť až 5 miliárd korún. Administrátorom emisií je spoločnosť Cyrrus, právne poradenstvo poskytla advokátska kancelária Havel & Partners.

Kapitálové trhy aj napriek celosvetovej pandémii evidujú silný záujem investorov o príležitosti spojené s výstavbou a prevádzkou solárnych elektrární. „Rozhodli sme sa dopyt vypočuť a ​​prichádzame s atraktívnym dlhopisovým programom, ktorý pre investorov predstavuje príležitosť pre bezpečnú diverzifikáciu investičného portfólia, odolnou voči volatilite trhov aj geopolitickým udalostiam. Investícia je mimoriadne stabilná a s atraktívnym výnosom tiež s ohľadom na dlhodobo vysoký potenciál rastúceho globálneho dopytu po zelenej energii, „uviedol Zdeněk Sobotka, zakladateľ a majoritný vlastník SOLEK HOLDING SE.

Výnos z dlhopisového programu bude použitý k investíciám do výstavby ďalších solárnych parkov, tradične v Čile alebo novo na Cypre. Nový zdroj financovania je tak podľa Sobotku v súlade so zmenou stratégie skupiny SOLEK, ktorá teraz bude novo fotovoltaické parky tiež vlastniť a po pripojení k sieti aj prevádzkovať.

Skupina SOLEK si pre peniaze na kapitálové trhy nejde prvýkrát, v minulosti už umiestnila verejnú emisiu s výnosom 6,2% a tiež niekoľko privátnych emisií spolu za niekoľko stovkami miliónov korún. Dlhopisové financovanie vedľa fondu kvalifikovaných investorov a bankového financovania predstavuje stále významnejší zdroj investičného kapitálu, ktorým český podnikateľ Zdeněk Sobotka financuje svoj business.

3 komentáre

  1. „až 5 miliárd korún“ – Švédskych???

Komentáře jsou uzavřeny.