Facebook

Rozdelenie technologických obrov nebude nutné, povedala eurokomisárka Vestager

Európska komisia chystá nové pravidlá pre veľké technologické spoločnosti. Ich návrh by mala predstaviť začiatkom decembra. Regulátory by mali získať viac právomocí na to, aby naprávali trhové zlyhanie na jednotnom európskom digitálnom trhu.

Eurokomisárka Margrethe Vestager, ktorá má v kompetencii okrem iného hospodársku súťaž uviedla, že nebude nutné, aby sa technologickí giganti museli deliť na menšie spoločnosti. „Nikdy to do tejto fázy nedôjde. Doteraz sme neriešili žiadny prípad, ktorý by k takémuto kroku viedol,povedala Vestager v nedeľu v rozhovore pre Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitung.

Európska komisia začiatkom decembra predstaví návrh nových pravidiel pre digitálny sektor, ktorý by mohol dať nové právomoci pre regulátor, ktorý nad fungovaním jednotného digitálneho trhu Európskej únie bdie. Technologické spoločnosti ako Google alebo Facebook si tak teoreticky môžu oddýchnuť.

Na druhej strane, európsky komisár pre vnútorný trh Thierry Breton uviedol, že súčasťou navrhovaných pravidiel bude aj možnosť vynútiť si od veľkých technologických spoločností rozdelenie na menšie alebo predaj niektorých častí svojho biznisu v Európe, pokiaľ ich dominantné postavenie na trhu bude ohrozením záujmov ich menších konkurentov alebo spotrebiteľov.