stock-exchange, akcie

Hlavné ázijské burzy s výnimkou Šanghaja posilňujú

Hong Kong, Soul aj Tokio zahájili nielen obchodný týždeň, ale aj nový mesiac rastom. Indexy na hlavných ázijských burzách sa vydali smerom nahor. Výnimkou je burza v Šanghaji, ktorá pondelkové obchodovanie zakončila kladnou nulou.

Tokijský burzový index Nikkei v pondelok posilnil o bezmála 1,5 percenta. Vymazal tak všetky piatkové straty a odrazil sa z najnižšej úrovne za posledné dva mesiace. Smerom nahor Nikkei zamieril vďaka výsledkovej sezóne, kedy jednotlivé spoločnosti oznamujú finančné dáta za tretí kvartál. A práve firmy, ktorých hospodárenie sa vyvíja v súlade s ekonomickým cyklom pozitívne prekvapili investorov. Ukázalo sa totiž, že sa zotavujú a niektoré dokonca zlepšujú svoj celoročný výhľad.

Podobne silne vzrástol tiež hlavný index akciového trhu v Soule. Jeho rast o 1,46 percenta predstavuje najväčší denný prírastok za viac ako dva mesiace. Burza pozitívne reagovala na dáta o čínskej aktivite v priemysle, ktorá sa zvýšila najrýchlejšie za poslednú dekádu, a to najmä vďaka domácemu dopytu. Je až paradoxné, že šanghajská burza zaznamenala prírastok len o 0,02 percenta. Hongkonský index Hang Seng pridal navlas rovnako ako burza v Soule, teda 1,46 percenta a taktiež bol ťahaný predovšetkým priaznivými dátami z Číny.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.