nabíjacia stanica, dotácie, Slovensko, štát, elektromobil

Slovensko dá firmám dotácie na budovanie nabíjačiek pre elektromobily

Podpora zo strany štátu

Slovensko vyčlenilo vyše šesť miliónov eur (145 miliónov korún) ako dotácia pre firmy na vybudovanie 1160 nabíjacích staníc pre elektromobily. Novinárom to dnes povedal štátny tajomník (námestník) ministerstva hospodárstva Peter Švec. Cieľom je rozšíriť sieť nabíjacích bodov pre elektrické vozidlá, ktoré v krajine zatiaľ tvoria len malú časť predaja nových osobných áut.

Podľa Šveca nabíjacie stanice budú na pozemkoch firiem, ktoré sa budú uchádzať o dotáciu. Tá dosiahne maximálne polovicu nákladov a stanice budú musieť byť verejne prístupné. Väčšinu z nich budú tvoriť zariadenia na pomalé nabíjanie elektrických áut.

Odkiaľ sa peniaze vezmú?

Štát na dotácie použije peniaze z fondu obnovy, v ktorom má krajina na podporu budovania infraštruktúry nabíjacích staníc vyčlenených viac ako 50 miliónov eur (1,2 miliardy korún). Súčasťou celého projektu sú aj dotácie na výstavbu nabíjačiek na diaľničnej sieti, táto časť programu však zatiaľ spustená nebola.

Záujem o kúpu elektrických vozidiel na Slovensku je skôr malý. V prvom tohtoročnom polroku sa osobné autá s plne elektrickým pohonom podieľali na celkovom počte registrácií nových osobných vozidiel iba 2,4 percentami. Až dve tretiny pripadli na vozidlá a benzínovým či naftovým motorom. Zvyšok tvorili autá s inými druhmi pohonov vrátane hybridov.

zdroj: ČTK