Slovensko bude musieť v budúcom volebnom období prijať opatrenia za viac ako šesť miliárd eur

Slovensko bude musieť podľa ministerstva po voľbách šetriť, aby nenarastal dlh

Slovensko bude musieť v budúcom volebnom období prijať opatrenia za viac ako šesť miliárd eur, teda najmenej v objeme piatich percent výkonu ekonomiky, aby zastavilo rast zadlženosti štátu. Bez ozdravenia verejných financií by sa dlh v najbližších rokoch priblížil k úrovni 70 percent hrubého domáceho produktu (HDP), čo by bolo pre Slovensko neúnosné. Novinárom to dnes povedal minister financií Michal Horváth.

Predvolebné obdobie

Politické strany v kampani pred parlamentnými voľbami, ktoré budú na Slovensku budúci týždeň, potrebu rozpočtových škrtov či zvyšovania daní skôr neohlasujú. Niektorí politici naopak sľubujú ďalšie opatrenia, ktoré by ešte viac zaťažili hospodárenie štátu. Napríklad najpopulárnejšia strana Smer-sociálnej demokracie uviedla, že by pristúpila len k pomalému ozdravovaniu verejných financií.

„V predvolebnom období asi nie je optimálna stratégia pre žiadnu politickú stranu, aby hovorila o vyšetrovaní. My ako vláda, ktorá nejde do volieb, si to dovoliť môžeme,“ doplnil na tlačovej konferencii premiér Ódor, ktorý sa v máji postavil na čele úradníckeho kabinetu. Dodal, že krajina by mala pristúpiť k zlepšeniu kondície verejných financií v čase, keď má investičný dlh 40 miliárd eur.

EK a Covid-19

Európska komisia (EK) očakáva, že Slovensko tento rok dosiahne najvyšší deficit verejných financií v pomere k výkonom ekonomiky zo všetkých krajín EÚ. Slovensko podľa komisie má tiež najhoršiu udržateľnosť verejných financií.

Hospodárenie Slovenska sa výrazne zhoršilo po vypuknutí koronavírusovej nákazy v roku 2020, kedy ekonomika citeľne klesla. Rozpočtové výdavky krajiny vtedy naopak stúpli, a to aj kvôli kompenzáciám dopadov ochorenia covid-19 na firmy, obyvateľov a zamestnancov. Tento rok pred voľbami parlament schválil nové výdavky, ktoré zaťažia hospodárenie štátu.

zdroj: ČTK