Šesť z deviatich sledovaných typov predajní malo v októbri nižšie reálne tržby ako vlani.

Slovenské maloobchodné tržby klesli v októbri o 0,2 percenta, najmenej od februára

Maloobchodné tržby na Slovensku v októbri po očistení o infláciu medziročne klesli len o 0,2 %. To je najmenej od februára tohto roka, keď začali klesať. V septembri boli maloobchodné tržby o 5,4 percenta nižšie ako pred rokom.

V deviatich sledovaných predajniach

Šesť z deviatich sledovaných typov predajní malo v októbri nižšie reálne tržby ako vlani. Supermarkety a hypermarkety, ktoré majú najväčší vplyv na výkonnosť slovenského maloobchodu, už zvýšili svoje tržby o 1,2 percenta. Naposledy sa reálne zvýšili v decembri minulého roka.

Naopak, tržby predajní s hobby potrebami, nábytkom a spotrebnou elektronikou v októbri klesli takmer dvojciferným tempom.

Pokles o 4,7 percenta

V období od januára do konca októbra reálne maloobchodné tržby na Slovensku medziročne klesli o 4,7 percenta. Výsledok ovplyvnila aj vysoká inflácia, jej tempo sa však už spomaľuje.

Tržby v reštauráciách na Slovensku v októbri medziročne vzrástli o 12,7 %. Na druhej strane prevádzkovatelia ubytovacích zariadení zaznamenali pokles o 0,3 percenta, čo je pokles už druhý mesiac po sebe.

Zdroj: Česká tlačová kancelária