Americká spoločnosť Coca-Cola zvýšila v druhom štvrťroku tržby o šesť percent na 12 miliárd dolárov.

Coca-Cola vo štvrťroku zvýšila tržby o šesť percent, zlepšila celoročný výhľad

Americká spoločnosť Coca-Cola zvýšila v druhom štvrťroku tržby o šesť percent na 12 miliárd dolárov. Najväčší svetový výrobca nealkoholických nápojov vďaka vyšším cenám a silnému dopytu po limonádach, najmä po jeho rovnomennom nápoji a Sprite, zároveň zlepšil celoročný výhľad tržieb a zisku. Firma to uviedla vo svojom dnešnom oznámení.

Zdražovanie

Keď problémy v dodávateľskom reťazci a rusko-ukrajinský konflikt zvýšili ceny komodít, ako je cukor, a tiež ceny za dopravu, mnoho firiem vyrábajúcich spotrebný tovar začalo zdražovať, vrátane Coca-Coly. Potrebovali si tým kompenzovať dopady týchto rastúcich nákladov. Spotrebitelia napriek tomu stabilne míňajú za malinovky a občerstvenie, aj keď rastúce úrokové sadzby a vyššie ceny potravín ich inak nútia viac šetriť a zredukovať výdavky za zvyšný tovar. Priemerné predajné ceny spoločnosti Coca-Cola sa v druhom štvrťroku zvýšili o desať percent.

Príde očakávaný rast?

Firma teraz očakáva, že takzvaný organický rast tržieb za celý rok dosiahne osem až deväť percent, zatiaľ čo doteraz počítala s rastom o sedem až osem percent. Celoročný rast jadrového zisku na akciu bude podľa firmy predstavovať päť až šesť percent oproti doteraz očakávanému rastu o štyri až päť percent.

Akcie Coca-Coly pred začiatkom obchodovania pridávali na burze v New Yorku cez dve percentá. Od začiatku roka ale zhruba percento strácajú.

zdroj: ČTK