Energy

Skupina významných distribútorov plynu v Európe spustí vodíkový projekt

Vodík je podľa mnohých odborníkov energetickú surovinou budúcnosti. Existujú dokonca scenáre, podľa ktorých by mohol hrať významnú úlohu nielen v automobilovom priemysle, ale aj v teplárenstve alebo ako náhrada zemného plynu.

Asociácia GD4S (Gas distributors for sustainability), ktorú tvorí sedem distribútorov zemného plynu vo Francúzsku, Taliansku, Grécku, Taliansku, Írsku, Španielsku, Portugalsku a Rumunsku, začala pracovať na projekte, ktorý má ambíciu zvýšiť využívanie vodíka v európskej distribučnej sieti. GD4S dnes zásobuje zemným plynom bezmála 28 miliónov odberných miest po celej Európe a zaberajú asi 30-percentný podiel na európskom trhu.

,,Na poslednom stretnutí GD4S sme diskutovali o tom, ako zabezpečiť, aby bolo možné vodík distribuovať prostredníctvom štandardnej sústavy pre dodávky zemného plynu. Teraz začíname pracovať na pilotnom projekte, „uviedol Paolo Gallo, prezident Asociácie GD4S.

Vodík je tiež súčasťou stratégie Európskej únie, ktorej cieľom je dekarbonizácie európskeho hospodárstva a zníženie emisií skleníkových plynov na takú úroveň, aby bolo dosiahnuté záverov Parížskej klimatickej konferencie z roku 2015. Európska komisia okrem iného vyzvala, aby už dnes bolo s vodíkom počítané pri investovaní do projektov, ktoré budú financované z peňazí určených na obnovu európskej ekonomiky po zásahu koronavírusovej pandémie.

 

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.