dollar dolar

V USA rastie záujem o dlhopisy na úkor akcií

Čistý prílev peňazí do amerických dlhopisov bol v uplynulom týždni tretí najväčšia v histórii. Naopak akcie zaznamenali čistý úbytok investovaného kapitálu. Vyplýva to zo štatistiky Bank of America. Enormný záujem bol aj o zlato.

Do amerických dlhopisov zamierilo v uplynulom týždni o 24,5 miliardy dolárov viac, než koľko z nich investori stiahli. Ide tak o tretí najväčší čistý prílev peňazí do dlhopisov denominovaných v amerických dolároch v histórii. Naopak z akcií bolo stiahnutých 3,8 miliardy dolárov. Zlato zaznamenalo historicky druhý najväčší príliv peňazí, čo okrem iného viedlo k prekonaniu hranice 1900 dolárov za trojskú uncu, a to takmer po deviatich rokoch.

Ruka v ruke s tým došlo k oslabovaniu dolára, ktorý sa dostal na najnižšiu úroveň za posledné skoro dva roky. Investori v týchto dňoch dávajú prednosť alokáciám v Európe alebo Ázii. Pre Európu hovorí fakt, že sa členské krajiny Európskej únie sa dokázali počas svojho summitu dohodnúť na využitie fondu obnovy, ktorý činí 750 miliárd eur. Ázia potom ťaží z dobrých výsledkov čínskej ekonomiky za druhý štvrťrok.

Podľa analytikov môže aktuálne nastavený trend rastúceho záujmu o americké dlhopisy na úkor akcií pokračovať. Viac napovie výsledok rokovaní amerického Fedu, ktoré je naplánované na utorok a stredu tohto týždňa.