zemní plyn

Situácia na svetovom trhu s plynom sa upokojuje. Jeho cena v Európe klesá

Najmä ázijský skvapalnený zemný plyn zaznamenal v tomto týždni významný cenový pokles. Môže za to jednak stagnácia dopytu na miestnom trhu, jednak upokojenie situácie v Európe.

Priemerná cena za jeden milión britskej tepelnej jednotky (mmBTU) skvapalneného zemného plynu v juhovýchodnej Ázii s dodaním vo februári klesla asi o 30 percent v porovnaní s predchádzajúcim týždňom. Zatiaľ čo v predposlednom týždni roku 2021 vyšla na približne 45 dolárov za mmBTU, teraz sa plyn obchoduje za menej ako 39 dolárov.

K upokojeniu situácie na globálnom trhu so zemným plynom prispela stagnácia ázijského dopytu, ale aj pozitívny vývoj na trhu v Európe. K zlacneniu zemného plynu totiž viedol dovoz jeho skvapalnenej formy (LNG) zo Spojených štátov. Decembrové importy z USA do Európy dosiahli podľa predbežných odhadov viac ako deväť miliónov ton, čo je asi o polovicu viac ako v decembri 2020.

Odborníci ale upozorňujú, že môže ísť len o krátkodobý výkyv, pretože trh očakáva rast dopytu po plyne v ďalších týždňoch. Stačil by príchod chladnejšieho počasia na európsky kontinent alebo ďalšia eskalácia napätia medzi Európskou úniou a Ruskom.