rubeľ, ruská mena, Rusko, peniaze

Dolár spevnil voči rublu. Ruská mena atakuje najslabšie úrovne za posledný mesiac

Ak chcú Rusi nakúpiť americký dolár, musia zaň po čase opäť zaplatiť viac ako 74 rubľov. Ruská mena oslabuje kvôli pretrvávajúcemu napätiu medzi Moskvou a Západom v spore o Ukrajinu.

Rubeľ počas stredajšieho obchodovania strácal ako voči americkému doláru, tak voči euru. Za jeden dolár bolo treba zaplatiť viac ako 74 rubľov, hoci ešte v dopoludňajších hodinách sa rubeľ voči doláru držal pod touto hranicou. Ruská mena nakoniec stratila 0,3 percenta. V porovnaní s pondelkom je však rubeľ slabší o takmer desať percent.

Ešte väčší prepad rubeľ zaznamenal voči euru, keď počas stredy stratil 0,7 percenta, a nakoniec sa neudržal pod hranicou 84 rubľov za euro. Voči euru je rubeľ najslabší od začiatku októbra a len za posledné dva týždne stratil vyše 11 percent.

Rubeľ sa ocitá pod stále väčším tlakom kvôli pretrvávajúcemu napätiu medzi Moskvou a Západom v otázke budúcnosti Ukrajiny. Zatiaľ čo ruský prezident Vladimír Putin chce jasné garancie, že Ukrajina nebude prijatá do NATO, Západ hrozí Rusku sankciami, pokiaľ to sa rozhodne k vojenskej akcii na ukrajinskom území. Okrem toho v Európskej únii kulminuje energetická kríza kvôli viaznucim dodávkam plynu práve z Ruska.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.