Siemens dotiahne uhoľný projekt v Austrálii

Nemecká strojárska skupina Siemens uviedla, že chce splniť svoje zmluvné povinnosti a v austrálskom vnútrozemí dodá signalizačnú technológiu pre železnicu slúžiacu na prepravu vyťaženého uhlia.

Siemens vlani zvíťazil v tendri na dodávku signalizačných technológií pre austrálsku železnicu, ktorá bude primárne slúžiť na prepravu uhlia z bane v severnej časti štátu Qeensland. Dala si pritom lehotu do pondelka 13. januára na rozhodnutie, či svoje záväzky skutočne splní. Nemecká strojárska firma sa totiž stala cieľom apelu švédskej aktivistky Grety Thunbergovej, ktorá Siemens vyzvala, aby svoju úlohu v projekte prehodnotil.

„Prakticky neexistuje žiadny zákonný ani ekonomicky odôvodniteľný spôsob, ako z projektu vystúpiť, bez toho aby sme brali do úvahy nezanedbateľné dôsledky, ktoré by z takéhoto kroku pre nás plynuli,“ vysvetlil výkonný riaditeľ Siemensu Joe Kaeser dôvody, prečo spoločnosť kontrakt dodrží.

Pre Siemens je mimo iné kľúčové, že miestna aj austrálska federálna vláda dali projektu zelenú, pretože spĺňa podmienky tamojšieho zákona o ochrane životného prostredia a biodiverzity, ktorý bol prijatý v roku 1999. Rovnako ako vyhovuje „stovkám stránok dokumentov na preskúmanie vplyvu projektu na životné prostredie, „dodali zástupcovia Siemensu. Projekt na ťažbu uhlia budí v Austrálii kontroverzie, najmä v kontexte súčasných rozsiahlych požiarov buše.