akcie

Ázijské akcie rastú. Čína a Hong-Kong na šesťtýždňových maximách

Zdá sa, že napätie medzi USA a Iránom je opakovane prevážené optimizmom týkajúcim sa americko-čínskych obchodných vzťahov.

Akcie v Hong Kongu, Číne aj Japonsku posledných šesť týždňov rastú, a to prakticky nepretržite. Hongkonský burzový index Hang Seng v uplynulom týždni posilnil o necelé percento, najviac sa mu darilo v závere obchodného týždňa. Najviac sa darilo sektoru informačných technológií, ktorý pridal bezmála dve percentá. Mierne rástli aj akcie bánk. Nadol burzu naopak ťahali energetické tituly.

Čínske akciové indexy taktiež rástli, avšak zhruba polovičným tempom než burza v Hong Kongu. Najviac sa darilo titulom obchodujúcim so spotrebným a zdravotníckym tovarom. Burza v Šen-čene pridala počas uplynulého týždňa asi pätnásť stotín percenta, Šanghaj spevnil o dvojnásobok.

Pozitívna nálada investorov sa prelievala tiež do Tokia. Index Nikkei od pondelka do piatka vzrástol osem desatín percenta, pričom polovicu svojho prírastku dosiahol v piatok. Ťahúňom tokijskej burzy boli najmä priemyselné podniky, ktoré počas týždňa spevnili aj o viac ako päť percent. Dole išli energetické tituly a tiež výrobca automobilov Isuzu, ktorý stratil bezmála dve percentá.