Uhlí

Šéf OSN vyzval k odchodu od uhlia v záujme boja proti klimatickým zmenám

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov Antonio Guterres vyzval krajiny k zastaveniu financovania uhoľných projektov, respektíve k upusteniu od výstavby nových uhoľných elektrární. Členské krajiny OSN by sa podľa neho mali rýchlejšie primknúť k čistým energetickým zdrojom.

Guterres to spomenul počas on-line energetického summitu, ktorého sa zúčastnili zástupcovia 40 krajín, ktoré sú zodpovedné za 80 percent globálnej spotreby energie a emisií skleníkových plynov. Účastníci debatovali o tom, ako súčasnú krízu spôsobenú koronavírusovou pandémiou využiť na transformáciu hospodárstva smerom k zelenej ekonomike.

,,Uhlie nemá žiadne miesto v plánoch na obnovu hospodárstva po koronavírusovej kríze,“ uviedol generálny tajomník OSN na spomínanej konferencii. Ďalší účastníci taktiež sa zhodli na tom, že je potrebné v rámci ekonomických balíčkov klásť dôraz na investície do zelenej energetiky a prakticky tak zabiť dve muchy jednou ranou: prísť s novými technológiami a pomôcť hospodárstvu.

Guterres kvitoval, že v podobnom duchu svoje plány koncipovala Európska únia a Južná Kórea. Podľa neho je to ale málo, obzvlášť keď iné krajiny prijali opatrenia, ktoré naopak podporujú spaľovanie fosílnych zdrojov. Hoci nemenoval, no bolo zjavné, že mal na mysli Čínu a Spojené štáty. Čína pritom deklarovala svoju ochotu budovať solárne, vodné alebo veterné elektrárne, aby emisie skleníkových plynov znížila.