Európske akcie pod ťarchou koronavírusu padali

Burzy na starom kontinente tlačili nadol najmä akcie banky HSBC a výrobcu telefónnych prístrojov Nokia. Dôvodom celkového poklesu európskych búrz sú prevažne obavy z nástupu druhej vlny koronavírusovej epidémie a s tým súvisiaceho ohrozenia zotavenia európskej a svetovej ekonomiky.

Paneurópsky akciový index STOXX 600 v stredu oslabil o 0,7 percenta na čele s bankovými a automobilovými titulmi. Najhoršie sa v rámci indexu viedlo akciám fínskeho výrobcu telekomunikačných prístrojov Nokia, ktoré stratili viac ako osem percent. Pritom ešte začiatkom týždňa akcie zahrnuté v STOXX 600 posilňovali blízko k najvyšším úrovniam za posledný mesiac.

V nasledujúcich týždňoch je však možné, že akcie prehĺbili straty, pretože analytici odhadujú pokles zisku firiem tvoriacich STOXX 600 o viac ako päťdesiat percent v druhom štvrťroku. Pokles cien akcií zaznamenala aj burza v Londýne. Tamojší index FTSE stratil počas dňa asi pol percenta, pričom intradenné pohybu indexu bol pomerne volatilný. V jednej chvíli sa dokonca dostal nad otváraciu úroveň, vo zvyšku dňa však oslaboval a opätovne sa vracal k pôvodnej hladine. Udržať sa ju ale nepodarilo.

Európske akcie dusili narastajúce obavy z nástupu druhej vlny epidémie koronavírusu, ale aj fakt, že investori hľadali príležitosť k výhodnejšiemu zhodnoteniu svojich peňazí. Takou sa im mohli javiť obe čínske burzy, rovnako ako burza v Hongkongu.