Shell

Royal Dutch Shell chce byť do roku 2050 uhlíkovo neutrálne

Tradičná ťažobná spoločnosť Royal Dutch Shell sa prispôsobuje novým trendom v energetike. Od roku 2019 totiž dochádza k poklesu objemu ňou vyťaženej ropy, z čoho sa spoločnosť rozhodla vyťažiť a oznámila dosiahnutie uhlíkovej neutrality do polovice tohto storočia.

Ešte v minulom roku sa britsko-holandská ťažobná skupina zdráhala prihlásiť k plánu na uhlíkovú neutralitu do roku 2050, ktorý je v súlade s parížskou klimatickou dohodou z roku 2015. Royal Dutch Shell uviedol, že bude záležať na jeho zákazníkoch, či budú chcieť, aby ťažobná firma prispela k boju proti klimatickým zmenám.

Vo štvrtok však prišiel obrat, keď spoločnosť oznámila svoje plány na znižovanie emisií cez rapídny rast svojho nízkouhlíkového biznisu, vrátane získavania energie z biopalív alebo vodíka. Pôvodne pritom firma chcela do roku 2050 svoje uhlíkové emisie znížiť len o 65 percent oproti roku 2016.

Royal Dutch Shell tiež plánuje znižovať ťažbu ropy a zemného plynu „v blízkej budúcnosti“. Naproti tomu sa chystá investovať miliardy dolárov do obnoviteľných zdrojov vrátane napríklad dobíjacích staníc pre elektromobily. Shell neplánuje ustúpiť zo svojej stratégie opierania biznisu do značnej miery o retail.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.