Saudská Arábia získala 12,35 miliardy USD z predaja ďalších akcií spoločnosti Aramco

Saudská Arábia získala 12,35 mld. USD zo sekundárneho predaja akcií ropnej spoločnosti Aramco. USD viac, ako krajina pôvodne očakávala. Informujú o tom zahraničné tlačové agentúry s odvolaním sa na dnešné oznámenie vlády.

Zlomok

Saudská Arábia v júni predala 1,545 mld. akcií za cenu 27,25 rijálu za kus, čo predstavuje 0,64 % akcií spoločnosti. Počas stabilizačného obdobia však mohol manažér emisie, spoločnosť Merrill Lynch, odkúpiť a vrátiť štátu 154 mil. akcií, ak by akcie oslabili pod ponukovú cenu. Tridsaťdňové stabilizačné obdobie sa už skončilo a žiadne stabilizačné transakcie sa neuskutočnili.

Sekundárna ponuka akcií bola oveľa nižšia ako primárna ponuka, z ktorej krajina v roku 2019 získala 30 mld. EUR a stala sa tak najväčšou primárnou verejnou ponukou (IPO) na svete. Sekundárna ponuka je však pre vládu dôležitým zdrojom príjmov. Tento rok vláda zvýšila pôžičky a predpokladá rozpočtové deficity minimálne do roku 2026. Púšťa sa totiž do masívneho plánu výdavkov na vytvorenie pracovných miest, rozvoj úplne nových miest a naštartovanie nových priemyselných odvetví.

Najväčšie dividendy na svete

Spoločnosť Aramco chce tiež získať najmenej 3 miliardy USD z prvého predaja dlhopisov za tri roky. To by zvýšilo dlhové zaťaženie Saudskej Arábie, upozornila agentúra Bloomberg.

Spoločnosť Aramco vypláca najväčšie dividendy na svete. Dividendy, ktoré spoločnosť vypláca akcionárom, majú väčšiu hodnotu ako súčet ďalších ôsmich najväčších dividend ostatných spoločností dohromady.

Saudská Arábia má spolu so štátom kontrolovanými spoločnosťami v Aramco celkový podiel približne 98 %. Hodnota firmy je približne 1,8 bilióna dolárov. Ceny ropy sú však v súčasnosti nižšie, ako vláda potrebuje na vyrovnanie svojho rozpočtu, a krajina tiež nedosahuje svoj cieľ prilákať priame zahraničné investície vo výške viac ako 100 miliárd dolárov ročne.

Zdroj: ČTK