Saudská Arábia vyčlení pol miliardy dolárov na dovoz poľnohospodárskych výrobkov

Dve miliardy rijalov, respektíve 533 miliónov dolárov hodlá Saudská Arábia vyčleniť na import poľnohospodárskych produktov, aby zaistila potravinovú bezpečnosť krajiny. Dôvodom sú obavy z narušenia dodávateľských reťazcov v dôsledku pandémie koronavírusu.

Saudská Arábia bude potraviny nakupovať cez štátny poľnohospodársky fond rozvoja. Medzi importovaným tovarmi budú dominovať položky ako ryža, cukor, sójové bôby alebo kukurica. Ostatné produkty budú pridávané podľa aktuálneho vývoja na saudskoarabskom trhu s potravinami.

„Iniciatíva má za cieľ naplniť priority a potreby ekonomiky vzhľadom k možným dopadom pandémie nového typu koronavírusu,“ uviedla saudskoarabská vláda vo vyhlásení. Saudská Arábia sa totiž v posledných rokoch stala pomerne silno závislou na importe obilnín po tom, čo boli v roku 2008 odložené plány na dosiahnutie potravinovej sebestačnosti.

Problémy so zásobovaním potravín sa začínajú stupňovať najmä v Spojených štátoch, kde momentálne viaznu dodávky mäsa na trh. Pritom podľa agentúry Reuters export amerického bravčového mäsa rastie, a to predovšetkým do Číny. Niektoré obchodné reťazce už museli v USA pristúpiť k dočasnému prídelovému systému na nákup mäsa, pretože dopyt po ňom rastie, avšak kapacity spracovateľov kvôli koronavírusu výrazne klesli.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.