Biely dom jedná o ďalšej stimulácii americkej ekonomiky

Zlé piatkové dáta z amerického trhu práce viedli k začatiu neformálnych rozhovorov medzi Bielym domom a republikánskymi aj demokratickými členmi Kongresu. Témou boli ďalšie možnosti, ako pomôcť trpiacemu americkému hospodárstva.

Členovia administratívy Donalda Trumpa vrátane ministra financií Stevena Mnuchina a ekonomického poradcu Bieleho domu Larryho Kudlow počas uplynulého víkendu diskutovali o možnostiach, ako legislatívne ošetriť finančnú injekciu, tým štátom USA, ktorých ekonomiky boli zdevastované koronavírusovou pandémiou.

Podľa agentúry Reuters sa okrem iného hovorí aj o materiálnej pomoci v podobe potravín pre Američanov, ktorí trpia hladom, pretože prišli o prácu. Nezamestnanosť sa totiž počas apríla zvýšila na 14,7 percenta (z marcových 4,4) a len v tomto mesiaci stratilo zamestnanie 20,5 milióna Američanov, ako v piatok uviedol Úrad pracovné štatistiky (BLS – Bureau of Labor Statistics).

Snemovňu reprezentantov (dolná komora Kongresu) ovládajú demokrati, ktorí už dali najavo, že sú pripravení podporiť legislatívu, na základe ktorej by mohla byť pomoc uvoľnená. Naopak Biely dom dal najavo, že nie je potrebné sa ukvapovať. „Dajme si na to niekoľko týždňov,“ uviedol Mnuchin v nedeľňajšej interview pre stanicu Fox News. Od začiatku marca už Kongres schválil záchranné balíčky v hodnote okolo troch biliónov dolárov, vrátane priamych platieb americkým domácnostiam. Ďalšia pomoc zrejme teda ešte príde.