Prídelový systém? Americký obchodník Costco dočasne obmedzil nákup mäsa na osobu

Len tri mäsové položky na osobu je teraz možné kúpiť v obchodných domoch amerického reťazca Costco. Kvôli koronavírusu totiž výrazne klesla kapacita spracovateľov mäsa a na trhu v Spojených štátoch vzniká jeho nedostatok.

Costco zaviedlo prídely na mäso z dôvodu zaistenia dostupnosti čo najširšiemu počtu zákazníkov, stojí v tlačovom vyhlásení spoločnosti. Obmedzenie sa vzťahuje na hydinové, hovädzie a bravčové mäso. K podobným krokom ale pristúpili aj ďalšie obchodníci po celých Spojených štátoch.

Agentúra Reuters uviedla, že jatočná kapacita v krajine klesla približne o polovicu v porovnaní s úrovňou pred prepuknutím pandémie koronavírusu. Počas rovnakého obdobia sa ale dopyt po mäse u koncových zákazníkov zvýšil o 30 až 40 percent. Dôvodom je okrem iného to, že ľudia si v karanténe častejšie varia a spotrebujú pri tom viac mäsa, než býva touto dobou obvyklé. Dopyt by však mohol čiastočne vychladnúť vďaka zavretým reštauráciám.

K upokojeniu situácie na trhu nepomohli ani apely amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý trvá na tom, aby zásobovanie potravinami zostalo nenarušené. Problém je ale v tom, že v sektore spracovania mäsa zasiahla koronavírusová epidémia nezanedbateľnú časť zamestnancov, ktorých nemožno jednoducho inou pracovnou silou nahradiť.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.