Google, počítač, Samsung

Samsung ukončí výrobu počítačov v Číne. Kvôli rastúcim nákladom

Juhokórejský technologický gigant Samsung Eelctronics počas uplynulého víkendu oznámil, že už naďalej nebude vyrábať počítače v druhej najsilnejšej ekonomike sveta. Dôvodom sú rastúce náklady na pracovnú silu.

Asi polovica z 1700 zamestnancov príde kvôli rozhodnutiu Samsungu o prácu v továrni na výrobu počítačov v jedenásť miliónovom čínskom meste Su-čou. Koniec výroby sa ale nemá dotknúť zamestnancov, ktorí pracujú vo výskume a vývoji.

Okrem rastúcich nákladov na pracovnú silu je dôvodom tiež pokles odbytu v čínskej továrni patriaci juhokórejskému Samsungu. Ešte v roku 2012 prevádzka vyrobila tovar v hodnote 4,3 miliardy dolárov, o šesť rokov neskôr to nebola ani štvrtina. Na vine je tiež opätovný nárast napätia v obchodných vzťahoch medzi USA a Čínou. Ak by Spojené štáty zaviedli ďalšie clá na dovoz tovaru z Číny, nepriaznivo by to dopadlo aj na Samsung.

,,Čína zostáva pre Samsung dôležitým trhom, na ktorý budeme dodávať špičkové výrobky a zaisťovať prvotriedne služby čínskym zákazníkom,“ uviedla spoločnosť Samsung v tlačovom vyhlásení. Nie je to prvýkrát, čo Samsung zatvára nejakú továreň v Číne. Už vlani tu ukončil výrobu smartphonov. Výrobu polovodičov v dvoch prevádzkach v Su-čou a Si-an zatiaľ zachová.