Rusko, vlajka

Rusko do troch rokov sprevádzkuje obrie ropné pole. Bude dodávať viac ropy ako Severné more

Ruský ťažobný gigant Rosnefť pracuje na obrovskom ropnom projekte, ktorý by mal dodávkami zatieniť kapacitu vrtov v Severnom mori a významne ovplyvniť situáciu na trhu s čiernym zlatom v Európe.

Vostok. Tak sa volá obrovské ropné pole na severe Ruska, ktoré by malo do troch rokov začať dodávať ropu na ruský a možno aj európsky trh. Do konca tejto dekády má jeho kapacita stúpnuť na dva milióny barelov denne, čo už môže významne ovplyvniť situáciu na trhu s čiernym zlatom v Európe. Podobnú kapacitu totiž majú plošiny v Severnom mori, ktoré ropou Európu tiež zásobujú.

V roku 2024 by mala kapacita Vostoku dosiahnuť okolo 600 tisíc barelov denne, čo predstavuje asi 15 percent aktuálnej ruskej ťažby. Očakávané príjmy z predaja ropy by mohli pomôcť financovať ambiciózny plán v objeme okolo 400 miliárd dolárov, cez ktorý chce súčasný prezident Vladimír Putin z Ruska urobiť jednu z najsilnejších ekonomík sveta.

Z pohľadu Ruska ale stávka na ropu nemusí vyjsť, pretože Európska únia, ktorá je významným odberateľom ruskej ropy, sa bude od fosílnych zdrojov energie postupne odkláňať. Do roku 2040 EÚ napríklad chce úplne prestať spoliehať na zemný plyn. Ropu tak môže čakať podobný osud.