Rusko

Rusko dalo zelenú čínskemu Sinopecu pre účasť na obrovskom petrochemickom projekte

Vláda Ruskej federácie schválila účasť čínskej spoločnosti Sinopec na veľkom petrochemickom projekte. Kabinet pod vedením Michaila Mišustina tak koná v súlade so stratégiou Moskvy nadväzovať užšie nielen ekonomické vzťahy s Pekingom.

Ruská súkromná spoločnosť SIBUR chce vybudovať jednu z najväčších tovární sveta na výrobu polymérov. Prevádzka má stáť na ďalekom východe tak, aby bol bližšie čínskemu, ale aj širšiemu ázijskému trhu.

Vzniknúť má úplne nový podnik, ktorý ponesie názov Amur Gas Chemical Complex. Vyžiada si investície v objeme až jedenásť miliárd dolárov a do prevádzky má byť uvedený v roku 2024 alebo 2025. Akonáhle nabehne na plnú kapacitu, bude produkovať 2,3 milióna ton polyetylénu a 400 tisíc ton polypropylénu ročne. Sinopec by mal v spoločnom projekte získať 40 percent akcií.

Zástupcovia spoločnosti SIBUR uviedli, že sú pripravení požiadať o spolufinancovanie ruský Národný fond bohatstva. Čínske spoločnosti sa ruských projektov už aktívne zúčastňujú, podieľajú sa tiež na ťažbe ruskej ropy alebo zemného plynu. Väzby medzi Moskvou a Pekingom silnejú prinajmenšom od začiatku ukrajinskej krízy, kedy Západ na Rusko uvalil sankcie.