rusko, ruská vlajka

Rusko a Japonsko budú spolupracovať pri produkcii vodíka

Ministri priemyslu a energetiky Japonska a Ruska podpísali memorandum o spolupráci pri výrobe vodíka a amoniaku. Obe krajiny tak chcú spoločne ustupovať od fosílnych zdrojov, a prispievať tak k zastaveniu klimatických zmien.

Japonský minister priemyslu Hiroshi Kajiyama a ruský minister energetiky Nikolaj Šulginov podpísali vyhlásenie o spolupráci počas on-line stretnutí, ktoré bolo súčasťou Východného ekonomického fóra, ktoré vo štvrtok začalo vo Vladivostoku. Obe krajiny deklarovali záujem na spoluprácu pri vývoji technológií, ktoré prispievajú k znižovaniu emisií skleníkových plynov.

Súčasťou predpokladanej spolupráce je tiež výroba vodíka a amoniaku alebo zachytávanie a následné využívanie plynov s obsahom uhlíka. Vodík aj amoniak sú považované za suroviny buducnosti, ktoré by mohli v priebehu niekoľkých rokov postupne nahradiť zdroje s vysokým obsahom uhlíka.

Japonsko má totiž práve s amoniakom veľké plány. Do roku 2024 ho chce v uhoľných elektrárňach využívať spolu s uhlím ako doplnkový zdroj. Podiel amoniaku vo „vykurovacej“ zmesi by mal spočiatku dosiahnuť 20 percent. S vodíkom má Japonsko už svoje skúsenosti, pretože ho využíva v automobilovom priemysle, a jeho význam pravdepodobne aj naďalej porastie.