EU, Európa, Európská unie

Maloobchod v EÚ i eurozóne slabne. Medziročne ešte rástol, medzimesačne prepadol

Objem maloobchodných tržieb v Európskej únii aj eurozóne pomaly stráca dych. V medziročnom porovnaní síce v júli vzrástol o viac ako tri percentá, oproti júnu sa však približne o dve percentá znížil.

Medzimesačný pokles maloobchodných tržieb v Európskej únii aj eurozóne nastal v júli tohto roku už druhýkrát. Najprv to bolo v apríli, kedy obyvatelia európskej dvadsaťsedmičky utrácali menej ako v marci. Teraz je pokles približne o 1,5 percentuálneho bodu nižší.

V medziročnom porovnaní však tržby obchodníkov rástli. A to o 3,8 percenta v a o 3,1 percenta v krajinách platiacich eurom. Aj to je mierne nižšie tempo rastu ako v júni, máji alebo apríli. Zrejme hlavnou príčinou je fakt, že sa európske domácnosti prakticky vrátili na rastovú trajektóriu, ktorá bola nastolená ešte pred propuknutím krízy koronavírusu. Tým pádom je nutné počítať, že maloobchodné tržby teraz porastú akýmsi „normálnym“ tempom.

Najväčší nákupný apetít mali domácnosti v Chorvátsku, Luxembursku a na Malte, kde tržby rástli aj medzimesačne. V medziročnom porovnaní sa najviac darilo obchodníkom v Bulharsku, kde domácnosti míňali o pätinu viac ako vlani.