Ruské banky v decembri zvýšili svoju držbu zahraničnej meny, hlavne amerického dolaru.

Ruské banky sa pripravujú na sankcie. V decembri zdvojnásobili prílev zahraničných mien

Do ruského bankového systému v priebehu minulého decembra pritieklo dvojnásobné množstvo zahraničnej meny ako v decembri roku 2020. Vyplýva to z údajov ruskej ratingovej agentúry ACRA, na ktorej informácie odkazuje agentúra Reuters.

Celkom tak ruské banky v decembri zvýšili svoju držbu zahraničnej meny o v prepočte päť miliárd dolárov v bankovkách a minciach. V decembri 2020 tento prílev predstavoval len 2,65 miliardy dolárov, v novembri 2021 dokonca len 2,1 miliardy. Ruský bankový systém sa tak podľa odborníkov pripravuje na možnosť uvalenia ďalších sankcií zo strany západných krajín v prípade, že by Rusko podniklo inváziu na Ukrajinu.

Dá sa predpokladať, že januárový a februárový príliv bude ešte väčší, vzhľadom na to, že ako jedna z možností sa zmieňuje odstrihnutie Ruska od medzinárodného platobného systému SWIFT. To by Ruskej federácii prakticky znemožnilo odosielanie a prijímanie platieb zo zahraničia.

Prílivu zahraničných mien tradične dominoval americký dolár. Že ruské banky nakupujú zahraničné meny v hotovosti, nie je nič mimoriadne, pretože sa snažia reflektovať dopyt súvisiaci s cestovaním do USA alebo Európy. Decembrový objem je však úplne mimoriadny.