russia flag

Hliník a nikel zdražujú na mnohoročné maximá v obavách o narušenie dodávok z Ruska

Po vstupe ruskej armády na územie samozvaných republík na východe Ukrajiny ceny za hliník a nikl šplhajú nahor. V prípade hliníka a niklu dokonca došlo k prekonaniu mnohoročných maxím. Trhy sa obávajú narušenia dodávok týchto kovov z Ruska.

Rusko zaisťuje okolo šiestich percent svetovej produkcie hliníka a siedmich percent produkcie niklu. Sankcie, ktoré boli v roku 2018 Západom uvalené na ruského výrobcu hliníka, spoločnosť Rusal, spôsobili, že cena tohto striebristého kovu vzrástla o 35 percent v priebehu niekoľkých dní.

Cena hliníka sa v utorok popoludní vyšplhala na 3 380 dolárov za tonu, čo zostalo len 15 centier pod rekordnou úrovňou z roku 2008. Hliník od začiatku tohto roka na burze v Londýne zdražil približne o 17 percent, vlani jeho cena vzrástla o 42 percent.

V prípade niklu je situácia podobná. Jeho cena na londýnskej burze sa vyšplhala na 24,5 tisíc dolárov za tonu, a je tak len o necelých 400 dolárov lacnejšia ako v rekordnom roku 2011. Nikel už tento rok zdražil o 18 percent po tom, čo jeho cena vlani poskočila o štvrtinu. Podľa expertov, ktorých cituje agentúra Reuters, by však oba kovy najskôr zdraželi aj bez ruskej invázie na východ Ukrajiny.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.