Tempo rastu cenovej hladiny sa v Rusku v januári priblížilo na dohľad deväťpercentnej hranice.

Inflácia sa v Rusku priblížila deviatim percentám. Je najvyššia za šesť rokov

Tempo rastu cenovej hladiny sa v Rusku v januári priblížilo na dohľad deväťpercentnej hranice. Ruská centrálna banka pritom v minulom roku zvýšila svoje základné úrokové sadzby sedemkrát. Ani to ale infláciu zatiaľ nezastavilo.

Ruská inflácia sa v januári vyšplhala na 8,73 percenta v medziročnom porovnaní. To je najviac od roku 2016. S odkazom na ruský štatistický úrad Rosstat to uviedla agentúra Reuters. V medzimesačnom vyjadrení potom spotrebiteľské ceny v Rusku vzrástli o 0,99 percenta. V porovnaní s decembrom 2021 vzrástli najviac ceny potravín, a to o 1,44 percenta.

Centrálna banka Ruskej federácie pritom s nadmieru vysokým tempom rastu cenovej hladiny bojuje už od minulého roka. V jeho priebehu pristúpila hneď sedemkrát k zvýšeniu svojich základných úrokových sadzieb. Tá kľúčová, od ktorej sa odvíja úročenie sporiacich aj úverových produktov na finančnom trhu, dosiahla už 8,5 percenta.

Podľa analytikov sa dá očakávať, že ruskí centrálni bankári pristúpia k ďalšiemu zvýšeniu sadzieb už tento piatok, a to o rovný percentuálny bod na 9,5 percenta. Ruská centrálna banka infláciu cieli na úroveň štyroch percent ročne, jej aktuálna úroveň je teda zhruba dvojnásobná.

2 komentáre

Přidat komentář

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *