rubel

Ruská centrálna banka uvažuje o spustení digitálneho rubľa

Digitálnu menu centrálnej banky si ruská Bank of Russia chce zatiaľ len otestovať, zavádzať ju v najbližšej dobe nemieni. Do konca roka ale môžu ľudia a investori centrálnym bankárom posielať podnety, ktoré si ruská centrálna banka vyhodnotí a podľa nich sa možno zariadi.

Je však pravdepodobné, že po skončení tohto roka ruská centrálna banka digitálny rubeľ spustí aspoň v nejakom obmedzenom režime a sprístupní ho úzkej skupine užívateľov. Až po vyhodnotení „skúšobnej prevádzky“ rubľa sa Bank of Russia rozhodne, či digitálny rubeľ spustí nastálo, alebo nie. Uviedla to vo svojej aktuálnej správe.

Podľa ruskej centrálnej banky by digitálny rubeľ nijako nenahradil súčasnú formu peňažnej zásoby, bol by len jej doplnkom. Zatiaľ ale nie je isté, či digitálny rubeľ bude ako platformu používať „distribuovanú účtovnú knihu, centralizovaný systém alebo hybridný systém „. V hre je tiež samozrejme platforma Blockchain.

Digitálny rubeľ by však nebol klasickým stablecoinom, hoci o ňom správa takto hovorí. Rubeľ v digitálnej podobe by bol zaštítený najmä vládou, čo nebýva zvykom. Jednalo by sa tak do značnej miery o digitálne štátovky. Tak či tak, ruská centrálna banka si od prípadného zavedenia digitálneho rubľa sľubuje stimuláciu inovácií vo finančnom sektore a posilnenie konkurencie v obore.