solarne panely

Európska únia plánuje záväzné energetické štandardy pre budovy

Minimálne energetické limity by sa týkali aj budov, ktoré už stoja. Pri ich rekonštrukcii by však muselo dôjsť k zníženiu energetickej náročnosti. Európska únia tak chce zrýchliť znižovanie emisií skleníkových plynov.

Európska komisia chce záväzné energetické štandardy presadiť pre všetky budovy v členských štátoch. Podľa agentúry Reuters sa hovorí v dokumente „Renovačná vlna“ (Renovation Wave), ktorý má byť zverejnený v stredu. Nová stratégia má prispieť k zníženiu emisií skleníkových plynov a na dosiahnutie uhlíkovej neutrality európskej dvadsať sedmičky do roku 2050.

„Cieľom je prinajmenšom zdvojnásobiť tempo, akým sa každý rok zvyšuje energetická efektívnosť ako rezidenčných, tak nerezidenčných budov, a to do roku 2030,“ stojí podľa agentúry Reuters v návrhu stratégie. V súčasnej dobe prechádza Európska únia každý rok rekonštrukciou asi 11 percent existujúcich budov. Len ale asi jedno percento prejde zároveň rekonštrukciou, ktorá znamená zníženie energetickej náročnosti. Nové štandardy by nemali začať platiť okamžite, ale najneskôr do desiatich rokov. Podľa odborníkov je to relatívne dosť času na to, aby sa developeri a investori stačili pripraviť.