OPEC

Kuvajt podporí akékoľvek rozhodnutie OPEC-u o objeme ťažby ropy

Zástupcovia Kuvajtu oznámili, že sú pripravení podporiť akékoľvek rozhodnutie organizácie OPEC a jej spojencov ohľadom prípadného predĺženia obmedzenia ťažby ropy až do budúceho roka. A to aj napriek tomu, že by niektorí ťažiari preferovali naopak zvýšenie ťažobných kvót.

Faktický líder Organizácia krajín vyvážajúcich ropu Saudská Arábia a Rusko, ktoré stoja mimo OPEC, sú v zhode na predĺženie obmedzenia ťažby ropy minimálne do januára. Denná ťažobná kvóta skupiny OPEC+ (OPEC a jej spojenci) je v súčasnosti znížená o necelých osem miliónov barelov denne. Ropné veľmoci predĺženie reštrikcií požadujú najmä preto, že dopyt po rope je výrazne oslabený, čo vytvára tlak na pokles ceny čierneho zlata.

Kuvajt plne podporuje akékoľvek snahy skupiny OPEC+ o stabilizáciu ropného trhu. Z toho dôvodu podporíme akékoľvek rozhodnutie, ktoré k tomuto cieľu povedie,uviedol kuvajtský minister pre ťažbu ropy Khaled al-Fadhel.

Zástupcovia jednotlivých krajín v skupine OPEC + sa majú zísť už v novembri, aby diskutovali a následne rozhodli o ďalších krokoch v oblasti ťažby. Kuvajt a Spojené arabské emiráty zvyčajne podporujú pozíciu Saudskej Arábie. Zároveň ale dúfajú, že obmedzenie ťažby nebude trvať príliš dlho, pretože obe krajiny sú relatívne veľmi závislé na príjmoch z predaja ropy.