Hong Kong ulice

Rozdelená Ázia. V Číne a Hongkongu akcie rástli, naopak v Japonsku a Kórei klesali

Do nového týždňa stúpila šanghajská a hongkonská burza solídnym rastom. Napriek tomu burzové indexy v Tokiu a Soule výrazne klesli. Pokles na burze bol zapríčinený  nárastom prípadov koronavírusu.

Čínske burzy počas prvých dní zaznamenali dvojmesačné maximum. Podpora akcií bola v zdravotníckom  sektore. Hlavný index burzy v Šanghaji CSI300 posilnil o 1,5 percenta a bol tak najvyššie od marca, podobne ako globálny index Shanghai Composite.

Stúpla burza v Hongkongu, kde index Hang Seng hlásil nárast o 0,6 percenta. Obchodovanie v Hongkongu sa nieslo v duchu pozitívneho sentimentu, ktorý prišiel zo  Spojených štátov, kde burzy minulý obchodný týždeň zaznamenali vysoký nárast.

Naproti tomu burza v Tokiu oslabila, keď tamojší index Nikkei klesol takmer o jedno percento, a pozitivizmus z USA sa do Japonska nepreniesol. Podľa analytikov je hlavným faktorom pomalá vakcinácia proti koronavírusu ako aj  vysoké počty nakazených. Tieto dôvody smerovali k oslabeniu burzy v Soule. Lokálný index Kospi v pondelok stratil 0,6 percenta.