us retail

Experti odhadujú, že stagnujúci maloobchod v USA by sa mal zlepšiť

Aprílové dáta o maloobchodných tržbách v USA negatívne prekvapili analytikov, zatiaľ čo marcové výdavky si Američania zvýšili o 11 percent. Vládna podpora domácností, ktorá zaviedla takzvaný pay Check už nemala taký dosah a preto výsledné percentá stagnovali.

Američania v apríli nakupovali rovnako ako v marci a svoje výdavky medziročne zvýšili o viac ako 50 percent. Vyplýva to z aktuálnych údajov amerického ministerstva obchodu. Hoci medziročný výsledok prekonal očakávanie, stále nedosahuje požadované hodnoty. Ide totiž o porovnanie s obdobím, kedy americká vláda prijala rozsiahle protiepidemické opatrenia.

Odborníci hovoria, že dôvodom je  vyčerpanie pay Checku, ktorým americká administratíva v priebehu uplynulého roka finančne podporovala domácnosti, aby neprestali utrácať. V marci totiž maloobchodné tržby zaznamenali nárast takmer o 11 percent po tom, čo vo februári evidovali dvojpercentný pokles.

V najbližších mesiacoch by sa mal dopyt Američanov po nakupovaní zvyšovať s tým, aké budú ďalšie protipandemické postupy. Americké domácnosti totiž počas pandémie dokázali nahromadiť veľké množstvo úspor, ktoré teraz budú mínať.