ropa

Ropná rally pokračuje a cena čierneho zlata ďalej rastie. Ropa je drahšia ako na začiatku novembra

Cena ropy sa za minulý rok zvýšila približne o päťdesiat percent. A zdražovať zrejme bude aj v roku 2022. Podľa niektorých odhadov čoskoro prekoná hranicu 100 dolárov za barel a pôjde ešte vyššie.

Barel ropy typu brent stojí aktuálne necelých 84 dolárov. To je úroveň porovnateľná so začiatkom novembra, avšak stále o niečo nižšia ako maximum minulého roka z konca októbra. Vtedy sa ropa brent obchodovala za viac ako 85 dolárov za barel.

Lenže čierne zlato rozhodne nepovedalo posledné slovo. Podľa niektorých analytikov sa jeho cena v dohľadnej dobe vyšplhá na 100 dolárov za barel av budúcom roku by mohla zamieriť až na 150 dolárov. Myslia si to experti americkej investičnej banky JP Morgan, na ktoré odkazuje agentúra Reuters.

Na vine je jednak očakávaný rast dopytu po rope po tom, čo odznie aktuálna omikrónová vlna koronavírusovej pandémie, jednak obmedzená ťažba krajinami zúčastnenými v ropnom karteli OPEC. Podľa odhadu 35 ekonómov oslovených agentúrou Reuters by však priemerná cena ropy brent mala v tomto roku dosiahnuť asi 73,5 dolára za barel.

2 komentáre

Komentáře jsou uzavřeny.